Mijn afvaldagboek: beginnen met intermittent fasting

Als iemand veel diëten heeft geprobeerd, dan ben ik dat wel. Toen intermittent fasting een hype begon te worden, wou ik dit ook proberen. Maar een dag vasten om onder andere af te vallen? Is dit wel gezond?

Intermittent fasting wint aan populariteit. Ik kan ontzettend veel informatie op internet vinden over deze hype. Op het begin ben ik onwijs sceptisch geweest. Is het wel gezond en heeft het wel effect op je gewicht?


Intermittent fasting (IF) is geen dieet. Het is niet een dieet waarin het je voorschrijft wat je mag eten, maar wanneer je eet. Je vast binnen bepaalde tijden en je mag alleen eten binnen bepaalde tijden van de dag. Het belangrijkste is dat je vastperiode groter is dan de periode waarin je eet.

Met intermittent fasting wordt echter ook het overdag vasten bedoeld. Er zijn drie verschillende manieren van intermittent fasting, waarbinnen verschillende varianten mogelijk zijn:

  • Om de dag vasten: Om de dag een vastenperiode van 24 uur afgewisseld met normaal eten.

  • Een aantal dagen in de week vasten: Een aantal dagen (1-3) in de week 24 uur vasten en de overige dagen normaal eten.

  • Bepaalde periode op een dag vasten:  Een vastenperiode van een aantal aaneengesloten uren op een dag (16-20 uur vasten en 4-8 uur normaal eten). Het overslaan van het ontbijt is hier een voorbeeld van.


''Ik eet ook zeker niet minder dan dat ik normaal gesproken doe.''

Mijn ervaring

Ik ben begonnen met een 16:8 eetraam. Dit betekent dat ik tussen 11:00 en 19:00 uur mag eten, daarna is mijn vast begonnen. In het begin moest ik enorm wennen om later in de ochtend te eten. Mijn biologische klok is vaak al vanaf 8 uur in de ochtend actief, dus dat maakt de ochtend zonder eten lang. Het is overigens niet zo dat ik in mijn vast helemaal niks mag. Ik drink wel water, thee en zwarte koffie. Intermittent fasting zie ik niet als uithongeren, maar een manier die werkt voor mij. Ik eet ook zeker niet minder dan dat ik normaal gesproken doe. Elke keer als je eet, heeft je lichaam energie nodig om het eten te verteren. Als je gaat vasten kan je lichaam deze energie voor iets anders gebruiken, zoals het herstellen van de cellen door het verwijderen van afvalmateriaal uit de cellen.


Afvallen en intermittent fasting

Intermittent fasting is geen dieet, maar een andere manier van omgaan met de tijden waarop je (niet) eet. Het is niet dat jij je levensstijl veranderd door aan intermittent fasting te doen. Elke manier waarop je minder calorieën binnenkrijgt dan je verbrandt, werkt. In principe val je met de 16:8 fasting niet sneller af dan dat je zou doen als je op een andere manier eet. Door iedere dag minder calorieën binnen te krijgen dan dat je verbruikt verlies je gewicht.


Tot slot

Net als elk dieet of levensstijl, werkt elk lichaam anders en voelt niet iedereen zich prettig bij het vasten. Je moet vooral doen waarbij jij je goed voelt. Let met intermittent fasting er wel op dat je voldoende eet en niet ineens een calorieën te kort gaat krijgen. En vergeet de juiste voedingsstoffen ook niet. Je eet niet meer de gehele dag maar 6-8 uur per dag, dus in die periode moet je die voedingsstoffen en calorieën verwerken.

Voor mij word intermittent fasting een levensstijl die ik langer vol ga houden.


27 keer bekeken