Mijn nieuwe levensstijl: Alles wat je erover moet weten

Bijgewerkt: apr 16

Vegetarisch eten zie ik als een nieuwe levensstijl die ik ben ingegaan. De afgelopen jaren at ik weinig vlees, maar sinds 2020 ben ik compleet vegetariër.''Waarom ben je vegetarisch gaan eten? Je mist toch allemaal belangrijke voedingsstoffen? Wil je echt geen stukje vlees? Mis je het vlees wel eens? Werkt het tegen het afvallen?''


Deze vragen worden mij enorm vaak gesteld wanneer ik vertel dat ik geen vlees meer eet. Het lijkt mij goed om mijn blog juist te starten met mijn gedachten en gevoel bij het vegetarisch eten. Mijn verandering van levensstijl heeft niks te maken met mijn strijd tegen de kilo's, dit staat er los van. Wel heeft het te maken met mijn gezondheid. Mijn chronische gezondheid.


Help ik ben chronisch ziek!

Op dat punt ben ik er pas achter gekomen dat ik totaal niet heb geaccepteerd dat ik niet alles meer kan eten wat ik wil.

In 2016 ben ik gediagnosticeerd met een chronische ontsteking in mijn darmstelsel. Al jaren heb ik problemen gehad met buikpijn klachten, maar toen viel alles op zijn plek. De afgelopen jaren ben ik ziekenhuis in- en uit geweest en met verschillende operaties naar huis gestuurd. Een onrustige darmstelsel heeft natuurlijk ook alles te maken met voeding, maar daar wou ik toen niks van weten.


Van vlees naar vleesvervangers

Ik ben nooit een groot fan van vlees geweest en ben thuis ook jarenlang vegetarisch opgevoed. Toen ik op mijzelf ging wonen, heb ik ook regelmatig het vlees laten staan bij mijn maaltijden. Behalve de kroketten, dat was te lekker om te weerstaan. Maar na elke kroket die ik in mijn mond stopte, belande ik minutenlang met buikpijn op de toilet. Op dat punt ben ik er pas achter gekomen dat ik totaal niet heb geaccepteerd dat ik niet alles meer kan eten wat ik wil. Ik weet dondersgoed dat ik vlees totaal niet kan verdragen, maar elke kroket bleef het waard, tot oud en nieuw. Een nieuw jaar, een nieuwe ik. Dat klinkt goed om met een nieuw jaar te beginnen, toch?


Ik heb de vleesvervangers ontdekt. Maar ook steeds meer supermarkten ontdekken ons, de nieuwe vegetarische en veganistische mensen. Er worden steeds meer vervangers op de markt gebracht, waardoor het steeds makkelijker wordt om vegetarisch te eten. Mijn keuze voor een vleesvanger wordt daardoor wel lastiger. Ik ben vaak besluiteloos.


Vegetarisch zijn heeft een positieve invloed

De eerste weken als vegetariër is voor mij zwaar geweest. Mijn lichaam moest een omslag maken naar een gezonde levensstijl. Naast het vlees eten, at ik ook veel snoep en zout. Dit is sinds kort ook verminderd. Ik heb een aantal belangrijke voedingsstoffen aangevuld, die je nu als vegetariër niet meer binnen krijgt. Zo haal ik mijn ijzer vooral uit granen, groente en peulvruchten. In kaas en peulvruchten zit ook weer Vitamine B en zo compenseert dat weer. Ik moet zeggen dat ik ook meer energiepieken voel, sinds ik deze levensstijl ben aangegaan. Ik heb mij zelden zo energiek gevoeld. Zo energiek dat de hardloopschoenen uit de kast zijn gehaald. Dit is in jaren niet meer gebeurd.57 keer bekeken